Cursussen

Inleiding Keramiekcursussen

Klei  is heerlijk materiaal om mee te werken. Je kunt er zowel plat als ruimtelijk werk mee maken. Omdat klei op hoge temperatuur gebakken wordt, moet de techniek van zowel modelleren als decoreren aan een aantal voorwaarden voldoen. Als je geen ervaring hebt met keramiek is het raadzaam om de Basiscursus Keramiek van 13 weken te doen. Aan de hand van praktische opdrachten leer je in deze cursus snel een aantal opbouw- en decoratietechnieken. Na de basiscursus kun je redelijk zelfstandig keramiek maken en in de Vervolgcursus Keramiek kun je je verdiepen in thema’s en technieken. Alle cursussen worden bij Cultura in Ede gehouden. Het grote keramieklokaal hier is uitgerust met drie ovens, elektrische draaischijven, een spuitcabine met watergordijn, en andere materialen.

Basiscursus

In de basiscursus Keramiek,die dertien lessen duurt, ontdek je hoe veelzijdig klei is: je kan er mee opbouwen, uitrollen, inkrassen, stempelen, reliëf maken, beschilderen, etc. In deze cursus maak je kennis met allerlei technieken van vormgeven en decoreren. Je gaat met mallen werken, op de draaischijf kommen draaien, met platen klei gebouwen in elkaar zetten en met ringen grote schalen maken. Als decoratie techniek leer je met engobes en glazuren werken. Het gaat er niet om uitgebreid over één opdracht te doen maar met allerlei technieken gewerkt te hebben, zodat je leert ontdekken naar welke technieken je voorkeur naar uit gaat. In de cursus worden lesbladen uitgedeeld zodat je het thuis nog een keer kunt nalezen. Wil je de mogelijkheden ontdekken van klei en glazuur en dit zelf uitproberen ? Dan is dit de ideale cursus voor je. Voor informatie over lestijden en kosten klik hier.

Vervolgcursus

In deze cursus van 26 weken kan degene die al meer ervaring heeft zich verdiepen in keramiek. Per cursusjaar worden twee thema’s behandeld. Deelname aan een thema is niet verplicht. Het thema wordt afgesloten met een expositie in Cultura of elders in de binnenstad van Ede. Klik hier voor een diapresentatie van het werk van cursisten. De cursus is gericht op zelfstandig werken. Een uitgebreide collectie glazuurproeven is aanwezig in het lokaal. Glazuren worden door de cursist zelf samengesteld. Nieuwe technieken of glazuren worden in de cursus uitgebreid behandeld. Het cursusjaar wordt afgesloten met een workshop raku-stoken. Alle deelnemers krijgen individuele begeleiding van de docent. Klik hier voor informatie over lestijden en kosten.

Hieronder vindt u fotoseries van cursistenwerk nav thema’s die behandeld zijn in de afgelopen jaren.

cursistenwerk
diapresentatie thema “valies met dromen’

 

 

 
cursistenwerk:
diapresentatie thema ‘schoenen